Als ik met de kinderen bezig ben, zit mijn bedrijf in mijn achterhoofd. Als ik met mijn bedrijf bezig ben heb ik het gevoel dat ik er te weinig ben voor mijn gezin.
Een mooie aanleiding dus om hier een extra verhaal over te schrijven. Wat is focussen nou eigenlijk precies? Waarom beheerst de één dit beter dan de ander? Ik sloeg de boeken van Jelle Hermus er nog even op na én ik vroeg het Nikkie!
So Chicken
Het allereerste wat ik ga raadplegen is de website van So Chicken. Jelle Hermus, de oprichter van dit bedrijf, is mijn grote inspiratiebron. Hij heeft fantastische boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling. Eigenlijk heeft hij overal wel een antwoord op.
Neem je gedachten niet te serieus
Zijn grootste advies luidt: ” maak je hoofd leeg!” Jouw eigen gedachten zijn jouw grootste belemmering. Als je niet te veel waarde hecht aan alles wat door je hoofd gaat, dan heb je al veel minder stress. Mediteren is hierbij ook van belang. Een paar minuten per dag aan niks denken, helpt al om je stress te verlagen en daarmee dus focus te houden. Aldus Jelle.
Balanceren
Ook sprak ik Nikkie van de Werken-Potjes over dit onderwerp. Zij is coach en helpt moeders gelukkiger te worden en beter voor zichzelf te zorgen. Volgens haar ligt de sleutel bij balans vinden, je grenzen goed aan blijven geven en prioriteiten stellen. Je kind merkt namelijk meteen als jij er niet bij bent met je hoofd. Dan gaat het vaak mis. Je kunt dan gaan mopperen, maar het is veel beter om de oorzaak bij jezelf te zoeken. Jij zat op je telefoon of jij was met je hoofd niet in het hier en nu. Als je balans hebt gevonden tussen je bedrijf en je kinderen, dan kun je veel makkelijker in het heden blijven. Daarmee houd je sneller jouw focus vast.
Focussen kun je leren
In het Psychologie Magazine wordt uitgelegd dat focussen een vaardigheid is. Dat is mooi, want een vaardigheid kun je aanleren. Ook staat er dat je je focus kunt oprekken. Je kunt jezelf hierin trainen. Door steeds langer een pauze uit te stellen. Niet te lang natuurlijk, want dan zit je weer met je ergonomie.
Zonder structuur ben je nergens
Lijstjes zijn fantastische tools om je focus te behouden. Je zet je taken onder elkaar en je kunt het schrappen uit je hoofd. Dat maakt het een stuk lichter.
STOP!
Verder staat er in het Psychologie Magazine nog een tip. Elke keer als je gedachten afdwalen, moet je stop zeggen tegen jezelf. Meer gedisciplineerd omgaan met je gedachten, proef ik hier een beetje uit.
Blijf in beweging
Ook is het van belang dat je je brein blijft activeren. Dat je niet alleen maar participeert. Je doet mee aan de activiteit, stelt vragen, je gaat mindmappen of tekenen. Zo blijf je actief en houd je je aandacht langer vast.
Sst zachtjes
Nikkie hamerde er in ons gesprek op dat je zacht moet blijven voor jezelf. Je moet jezelf misschien wat discipline opleggen om meer gefocust het leven in te gaan. Toch is het vooral belangrijk dat je lief bent voor jezelf. Dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Je mag jezelf best eens belonen voor alle prestaties die je verricht. Reken maar dat jij dan wel gefocust blijft!